Lipoedeem/Lipolymfoedeem

Lipoedeem is een pijnlijke en chronische aandoening die vrijwel alleen bij vrouwen voorkomt. Bij lipoedeem is er sprake van een verstoorde vetverdeling doordat het vetweefsel niet goed aangemaakt wordt. Letterlijk betekent lipoedeem vet- en vochtophoping. Bij een onbehandeld lipoedeem kunnen er ongewenste vochtophopingen (lymfoedeem) ontstaan. Dit wordt dan lipolymfoedeem genoemd. Marieke is gespecialiseerd in de behandeling van lipoedeem en lipolymfoedeem. Zij heeft in 2018 naast Huid- en Oedeemtherapie Salland de Lipolymfoedeem kliniek geopend, om vrouwen met lipoedeem nóg beter te kunnen behandelen en begeleiden.

Kijk voor de volledigheid ook op mijn andere site; www.lipolymfoedeem.nl

Oorzaken van lipoedeem

Wat lipoedeem precies veroorzaakt is nog onduidelijk. Wat wel bekend is, is dat het niet veroorzaakt wordt door te veel en vet eten. Ook weten we dat erfelijke en hormonale factoren een belangrijke rol spelen. Met name bij hormonale veranderingen zoals puberteit, zwangerschap en overgang kan lipoedeem verergeren. Meestal komt het lipoedeem voor bij de benen (knieën, heupen en bovenbenen veelal) en armen.

Symptomen van lipoedeem

Om verergering of complicaties tegen te gaan is het van belang om lipoedeem snel te ontdekken. Hier kunt u lipoedeem aan herkennen:

  • snel blauwe plekken
  • sinaasappelhuid (cellulite)
  • zwaar gevoel in de benen
  • opgezwollen en pijnlijke benen
  • schurende huid bij het lopen
  • last van knieën en andere gewrichten
  • problemen met het gewicht, zonder duidelijke reden
  • duidelijke andere kledingmaten voor onder- en bovenkleding (zo’n 2 tot 3 maten verschil).

Lipoedeem en lipolymfoedeem vaak vergoed door zorgverzekeraar

Behandeling van lipoedeem en lipolymfoedeem wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Dit komt omdat de aandoening een aantal jaren geleden van de ‘chronische lijst’ is afgehaald.  Raadpleeg de polisvoorwaarden van uw zorgverzekeraar of neem contact op met uw zorgverzekeraar voor informatie over vergoedingen. Kijk ook op www.lipolymfoedeem.nl

Voor meer informatie: neem vrijblijvend contact met ons op.

Direct afspraak maken