Zeg je rimpels gedag met microneedling!

De één legt zich er bij neer, de ander is er bang voor en háát ze. We hebben het over rimpels. Hoe dan ook: vroeg of laat ontkom je er niet aan, want aan de vorming van rimpels is niet te ontsnappen. Behoor jij tot team twee? Dat wil zeggen: je vreest, mogelijk al vanaf jonge leeftijd, voor de plooien, lijntjes en groeven in je huid die op een zeker moment zullen verschijnen. Daarom smeer jij al járen preventief met antirimpelcrème, en heb je al bij het eerste sprankje zonlicht (dé rimpelboosdoener) een SPF in de aanslag. Helaas: ondanks al je goede maatregelen liggen er voor jou dus ook vroeg of laat rimpeltjes op de loer. Maar gelukkig bestaan er tegenwoordig wél hele goede behandelingen voor als het eenmaal zover is. Met microneedling is het namelijk mogelijk om rimpeltjes te vervagen.

Rimpels: hoe ontstaan ze?

Al vanaf je vijfentwintigste begint het biologische proces van huidveroudering. Door dit proces wordt het stofwisselingsproces in de huidcellen trager. Het gevolg is dat er minder belangrijke bindweefselcellen worden geproduceerd, namelijk collageen en elastine. Deze stoffen houden jouw huid elastisch en stevig. Je huid wordt dunner, en de eerste lijntjes en rimpeltjes verschijnen. Bij de een gebeurt dit overigens eerder dan bij de ander.

Huidverouderingsproces

Verschillende factoren kunnen het verouderingsproces van de huid versnellen. Allereerst zijn er factoren waar je simpelweg niet zoveel invloed ophebt, namelijk erfelijkheid, hormonale veranderingen en de mimiek van je gezicht. Daarnaast zijn er ook externe factoren: factoren van buitenaf. De grootste externe boosdoener is de zon. UV-straling tast namelijk de elastinevezels aan, die je huid soepel en veerkrachtig houden. Daarnaast zijn er nog rimpelbevorderende factoren als stress, roken, cafeïne, alcohol, een slaapgebrek, een chronische ziekte en medicijngebruik. Deze factoren zorgen ervoor dat er een teveel aan vrije radicalen in de huid ontstaat. Deze vrije radicalen tasten het bindweefsel aan, waardoor je huid minder elastisch wordt en er rimpels ontstaan.

Soorten rimpels

Rimpels zijn er in allerlei soorten en maten:

  • Fijne lijntjes: fijne lijntjes zijn – helaas – de voorlopers van diepere rimpels. Ze ontstaan meestal doordat de huid erg droog is, en door de mimiek van je gezicht. Kraaienpootjes zijn hier een typisch voorbeeld van.
  • Dynamische rimpels: deze rimpels zijn alleen te zien als er beweging is in de mimiek van je gezicht. Voorbeelden hiervan zijn fronsrimpels op het voorhoofd, rokerslijnen en lachrimpels.
  • Statische rimpels: dit zijn rimpels die altijd te zien zijn in je huid, ook als er geen beweging is in de mimiek. Deze rimpels ontstaan door een toegenomen activiteit van de onderliggende mimische spieren, en door een afname van collageen en elastine. Bekende vormen van statische rimpels zijn de rimpels boven de bovenlip, en de rimpels onder de ogen.

Behandeling

Met microneedling is het mogelijk om je rimpeltjes te vervagen. De naam van de therapie geeft het eigenlijk al weg: tijdens de behandeling wordt er gebruik gemaakt van naaldjes. De microneedling pen bevat 9 kleine steriele naaldjes die vibrerend over de huid bewegen.
Hierdoor ontstaan kleine verticale kanaaltjes in de huid, die voor het oog niet zichtbaar zijn. Op deze manier wordt de huid gestimuleerd om collageen en elastine aan te maken. Dit zijn lichaamseigen stoffen die verantwoordelijk zijn voor de structuur en de stevigheid van de huid. Het resultaat van de behandeling? Je huid oogt egaler, frisser, gezonder én stralender. Voor het mooiste resultaat is het overigens aan te raden om meerdere behandelingen te volgen, met tussenpozen van een aantal weken.’

Microneedling tegen huidveroudering

De behandeling kan bij meerdere huidproblemen worden ingezet, namelijk:

  • Het vervagen van rimpels
  • Het verstrakken van de huid
  • Het verbeteren van littekens
  • Het verminderen of verwijderen van pigmentvlekken
  • Het verminderen van couperose

‘Ons werk geeft ons veel voldoening!’

‘Ons werk geeft ons veel voldoening!’ Het team van Huid- en oedeemtherapie Salland vertelt: ‘Wij, Marieke, Iris, Arlette en Bauwien, zijn ervaren en deskundige huid- en oedeemtherapeuten. Door ons veelzijdige beroep kunnen we veel voor mensen betekenen een positieve gezondheid in al haar facetten zo goed mogelijk nastreven. Uit het verbeteren van huidproblemen en het bereiken van zichtbare resultaten halen wij veel voldoening.’

Deel dit bericht