Bewegingsoefeningen

Vochtophopingen behandelen met oedeemtherapie

Na de behandeling van borstkanker kun je te maken krijgen met vochtophopingen, ook wel “lymfoedeem” genoemd. Een probleem dat niet altijd de aandacht krijgt wat het verdient en soms ook te laat wordt gesignaleerd.

Oorzaak van lymfoedeem

Lymfoedeem ontstaat na beschadiging van het lymfvatenstelsel. Dit kan komen door de operatie die je krijgt waarbij soms lymfeklieren worden weggehaald maar vaak door de bestraling die volgt op de operatie. Bij bestraling worden huid en onderliggend weefsel beschadigd en kan het verkleefd raken en voelt het strak aan. Ook lymfklieren en lymfvaten ondervinden schade en hierdoor kan je lichaam het vocht niet goed afvoeren en kan bijvoorbeeld je arm, oksel en/of borst “vollopen” met vocht. Je ervaart een moe, zwaar, strak en gespannen gevoel.

Behandeling van lymfoedeem

Omdat deze klachten vaak chronisch zijn wil je een zo goed mogelijke behandeling en begeleiding. De huid- en oedeemtherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van al deze klachten. Er zijn voor het verminderen van oedeem verschillende behandelingen mogelijk waaronder manuele lymfdrainage. Hierbij wordt met behulp van zachte, pompende bewegingen het netwerk van lymfvaten vlak onder de huid geactiveerd. De lymfdrainage stimuleert de vochtopname door de lymfvaten en verhoogt de afvoer van vocht. Tevens werkt manuele lymfedrainage pijn dempend. Naast manuele lymfedrainage is compressietherapie een belangrijk onderdeel. Door het tijdelijk aanleggen van zwachtels wordt van buitenaf een continue druk aangebracht die het uittreden van vocht tegengaat en de afvoer van lymfe ondersteunt waardoor de zwelling afneemt. Speciale hulpmiddelen zoals een therapeutische elastische kous kunnen worden ingezet om te voorkomen dat oedeem verder toeneemt.

Ook de bestraalde huid krijgt de aandacht door middel van speciale bindweefselmassage technieken waardoor de huid soepeler wordt en bewegen minder pijnlijk. We geven je huidverzorgingsadviezen en bewegingsoefeningen mee om thuis zelf ook aan je herstel te werken.

Tijdens je gehele behandeltraject is het uitgangspunt dat je zelfredzaamheid vergroot wordt. Je leert alles zelf te doen en waarmee je zelfvertrouwen opbouwt om baas te worden over je klachten.

Bij alle zorgverzekeraars worden de behandelingen vergoed uit de basis- en/of aanvullende verzekering.

Wil je nog meer informatie? Maak een afspraak en kom nog meer te weten! Of bel met 038-422 21 78 of e-mail info@huidenoedeemtherapie.nl

Deel dit bericht
This entry was posted in Blog.

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *