Acne

Tips voor het behandelen van acne!

Acne is een ontsteking van de talgklier met verschillende oorzaken. De belangrijkste oorzaak is hormonen i.c.m. een verstoorde huid barrière. Door deze verschillende oorzaken kan het heel lastig zijn om acne te behandelen.

Er zijn veel goedwerkende middelen vanuit de medische sector maar misschien voor jouw niet altijd duidelijk hoelang en wanneer deze producten te gebruiken. Tevens staan in drogisterijen en parfumerieën de schappen vol met huidverzorgingsproducten die beweren acne te kunnen laten verdwijnen waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet.

De huisarts of dermatoloog die je bezoekt voor je klachten starten vaak met lokale geneesmiddelen (crèmes en lotions) waaronder het bekende benzoylperoxide, antibiotica of retinoïden, waaronder erythromycine en vitamine A-zuur crèmes. Deze werkzame stoffen hebben effect op de ontstekingen (puistjes) en op de talgproductie (huidvetten). Ook antibiotica in tabletvorm wordt veel gegeven en bij ernstige vormen of zeer langdurige acne wordt roaccutane voorgeschreven. Al deze middelen zijn zeer effectief maar hebben matige tot sterke bijwerkingen die niet altijd wenselijk voor je zijn.

De (negatieve) effecten van huidverzorgingsproducten tegen acne

Huidverzorgingsproducten maken een belangrijk onderdeel uit in de dagelijkse verzorging van je huid. Belangrijk is wel dat je de juiste middelen vindt in het enorme aanbod. Helaas zijn lang niet alle acneproducten in de drogisterij/parfumerie geschikt omdat ze te uitdrogend of zelfs te vet kunnen zijn. Ze bevatten soms ingrediënten die irriterend werken en geen positief effect hebben op acne. Terwijl je dit wel verwacht had.

Door acne ontstaan helaas ook acnelittekens doordat de papels en pustels (puisten) de huid beschadigen. Ook het zelf of verkeerd “uitdrukken” kan littekens geven. Je ziet dan donkere vlekjes en deukjes in de huid.

Behandeling acne door chemische peelings

Naast de behandelingen van de arts zijn er ook nog andere mogelijkheden om je huid te behandelen waaronder chemische peelings. Deze hebben meerdere positieve eigenschappen op acne en acnelittekens. Peelings in de praktijk van de huidtherapeut bevatten o.a. salicylzuur, resorcinezuur en melkzuur. Salicylzuur heeft als eigenschap de talgklier (porie) binnen te dringen en is daar talg oplossend en antibacterieel. Dit betekent dat het comedonen (mee-eters) en papels en pustels (puisten) verminderd. Resorcinezuur is ook antibacterieel en ontstekingsremmend. Melkzuur heeft o.a. als eigenschap licht blekend wat bij ontstane pigmentvlekjes een goed effect heeft.

Microneedling bij verminderde acne

Wanneer de acne verminderd is kun je voor microneedling kiezen. Hierbij wordt met zeer kleine naaldjes vibrerend kleine kanaaltjes in de huid gemaakt. Genezing vindt binnen twee uur plaats met als belangrijkste effect het verbeteren van de structuur van de bovenste huidlagen waardoor ontstane acnelittekens gladder worden en vlekjes verminderd.

Waarom naar de huidtherapeut?

Door onze kennis van huid en alle bovenstaande middelen en producten kunnen wij behandelingen combineren voor een optimaal resultaat. Bij Huid- en Oedeemtherapie Salland maken we altijd een huidanalyse, stellen we een behandelplan op en geven we advies over passende huidverzorging.

Wil je nog meer informatie? Maak een afspraak en kom nog meer te weten!

Bel met 038-422 21 78 of mail info@huidenoedeemtherapie.nl.

Deel dit bericht
This entry was posted in Blog.

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *