Aanmeten therapeutische elastische kousen

TEK of wel therapeutisch elastische kousen, preventie of behandeling?

Bij steunkousen, zoals ze in de volksmond ook wel genoemd worden, denk je misschien niet gelijk aan mooie moderne kousen. Gelukkig hoeft dit lang niet altijd meer en zijn ze in vele kleuren en soorten te verkrijgen.

Waarom draag je steunkousen (therapeutisch elastische kousen)?

Ze zorgen ervoor dat een been of arm niet dik wordt door toename van vocht (oedeem). Vochtophopingen kunnen door allerlei factoren ontstaan en op langere termijn klachten geven van de huid en onderliggende weefsels. In onze praktijk zien wij veel vochtophoping na verwijdering en/of beschadiging van lymfeklieren na een operatie en/of bestraling bij kanker.

Ook kunnen vochtophopingen ontstaan bij slecht werkende bloedvaten in de benen of doorgemaakte ontstekingen van bloedvaten of de huid.

Door het voorkomen van het dikker worden van een been of arm zorg je ervoor dat iemand goed kan blijven bewegen en de huid in conditie blijft. Met name dit laatste is erg belangrijk om problemen van huidklachten op langere termijn te voorkomen. Ook zitten kleding en schoenen beter wanneer een been of arm niet dik wordt.

Welke steunkous is het meest geschikt voor jouw?

Jouw klacht bepaald in principe welke type TEK het meest geschikt is voor jou. Bij ernstige vochtophopingen zijn vaak vlakgebreide kousen noodzakelijk. Bij minder ernstige vochtophopingen of ter preventie van vochtophopingen zijn rondbrei kousen geschikt. TEK worden altijd aangemeten op een vochtvrij been of arm. Soms is het dus nodig dat er eerst gezwachteld wordt.

TEK valt bij de zorgverzekeraars onder hulpmiddelen en die vallen onder de basisverzekering. Als je gebruik maakt van zorg uit de basisverzekering is je eigen risico hierop van toepassing. Voor vergoeding van TEK is een verwijzing van je huisarts of specialist noodzakelijk.

Bij Huid- en oedeemtherapie Salland zijn wij gespecialiseerd in oedeembehandelingen en compressietherapie. Bij ons kun je terecht voor het aanmeten en leveren van therapeutisch elastische kousen. Wij verzorgen het gehele traject bijvoorbeeld ook als er gezwachteld moet worden om de vochtophoping te verminderen.

Wil je nog meer informatie? Maak een afspraak en kom nog meer te weten!

Bel met 038-422 21 78 of mail info@huidenoedeemtherapie.nl

Deel dit bericht
This entry was posted in Blog.

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *