Pigmentvlekken. Wat is het en wat kan je er tegen doen?

Na de zomer en alle zon die we op onze huid gehad hebben kunnen pigmentvlekken meer zichtbaar zijn of nieuw ontstaan. In het voorjaar schreven we een blog over het belang van goede zonbescherming. Als je pigmentvlekken hebt blijft het ook in het najaar en winter belangrijk om je huid te beschermen met een goede UV beschermende crème.

Effect van de zon op pigment

In deze blog gaan we wat meer in op wat voor effect de zon op pigment in je huid heeft. We lezen en horen in de (sociale) media steeds vaker over het belang van zonbescherming. Meestal gaat dit over het risico op het ontstaan van huidkanker wat steeds meer toeneemt. Maar goede zonbescherming doe je ook om het ontstaan van pigmentvlekken en huidveroudering te voorkomen. De meeste pigmentvlekken zijn goedaardige vlekken maar die toch voor veel mensen als cosmetisch storend worden ervaren. Niet iedereen is “gevoelig” voor het krijgen van pigmentvlekken. Het heeft met je huidtype te maken, aanleg, medicijngebruik, hormonale factoren en of je al veel in de zon geweest bent bijvoorbeeld mensen die in de tropen hebben gewoond.

Wist je dat pigmentvlekken en verkleuringen van de huid je sneller ouder doen lijken dan rimpels?

Wat is pigment?

Pigment is een stof in je huid die bepaald welke kleur jouw huid heeft. De pigmentcellen bevinden zich in de opperhuid. Zij geven melanine af naar de andere huidcellen wat jouw je huidskleur geeft. Wanneer je in de zon gaat zitten neemt het aantal pigmentcellen toe en de afgifte van pigment gaat omhoog. Door UV licht, wat er altijd is, ook als de zon niet schijnt heeft invloed op pigmentvorming in de huid. Uit nieuw onderzoek zou zelfs blijken dat licht van lampen werking heeft op pigmentvorming in je huid.

Wist je dat niet het aantal pigmentcellen maar o.a. de grootte van de pigmentcel je huidskleur bepaalt?

Het ontstaan van pigmentvlekken heeft zoals eerder gezegd veel verschillende oorzaken en is afhankelijk van het soort pigmentvlek. In sommige gevallen is er een zeer lokale toename van pigmentcellen en een overproductie van pigment. Bij sommige pigmentaties “lekt” pigment naar de tweede huidlaag.

Veel voorkomende pigmentvlekken zijn;

  • Sproeten
  • Ouderdomsvlekken/zonnevlekken
  • Post inflammatoire hyperpigmentaties (ontstaan vaak na wondjes en puistjes)
  • Zwangerschapsmasker (melasma)

Behandeling van pigmentvlekken

Vooral deze laatste in de rij is een moeilijk te bestrijden en te behandelen pigmentprobleem. In onze praktijk bieden wij een nieuwe behandeling COSMELAN aan. Dit systeem bied een pakket aan van blekende en peelende producten die pigmentvlekken nagenoeg laat verdwijnen.

Ben je nieuwsgierig geworden? Maak een afspraak en kom nog meer te weten!

Bel met 038-422 21 78 of mail info@huidenoedeemtherapie.nl

Deel dit bericht

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *