Mammacare

Nazorg bij borstkanker

Als je de diagnose borstkanker krijgt staat je wereld op z’n kop. Er komt veel op je af en er zijn veel keuzes te maken. Onzekerheden overvallen je en je moet afwachten welke behandelingen de artsen voorschrijven. Veel informatie heb je te verwerken en het traject is vaak lang. Je gaat ervoor.

Wanneer je de operatie achter de rug hebt kun je last hebben van het litteken, waardoor je beperkt kunt zijn in bewegen. Dit kan zeker lastig zijn als je nog een bestralingstraject in moet. Na bestraling heeft je huid tijd nodig om te herstellen. Het bestraalde gebied is warm, rood, kan schilferen en voelt trekkerig. Vanuit het ziekenhuis adviseren ze je wat te doen. Wanneer de tijd vordert kan het trekkende gevoel blijven er kan vochtophoping (oedeem) ontstaan en bewegen kan moeilijk gaan en pijnlijk zijn. Vaak is niet alleen de huid aangedaan maar ook de bindweefsellaag daaronder.

Manuele lymfedrainage is een veelgebruikte en bekende techniek om vocht af te voeren. Een uitstekende techniek die vochtafvoerend en pijndempend werkt. Bij huid- en oedeemtherapie Salland wordt ook gebruikt gemaakt van een andere techniek die we veel combineren met manuele lymfedrainage genaamd fascie technieken. Deze techniek wordt met de handen toegepast om littekenweefsel en bindweefsel te versoepelen. Dit maakt niet alleen het weefsel soepel waardoor je makkelijker gaat bewegen maar ook geeft het je lichaam de kans om nieuwe kleine lymfevaatjes aan te maken. Dit is weer bevorderlijk voor de afvoer van lymfevocht. Je merkt dat je minder last heb van vocht onder je oksel en het bestraalde gebied gaat soepeler aanvoelen.

Wanneer je toch veel last houdt van vochtophoping in en rondom het geopereerde gebied in bijvoorbeeld dan hebben wij verschillende compressie materialen om te voorkomen dat het erger wordt.

We helpen je verder door jou te leren wat je zelf kan doen in je herstel en waar je wel en geen rekening mee kan en moet houden. Daarnaast hebben we een groot netwerk van professionals om ons heen verzameld en werken we intensief samen om jou te begeleiden met bijvoorbeeld fysiotherapeuten en coaches.

Behandelingen van de huidtherapeut bij litteken en oedeemklachten na kanker worden geheel of gedeeltelijk vergoed door de zorgverzekeraar. Dit is afhankelijk van je aanvullende verzekering. Wij adviseren je altijd goed je verzekering na te kijken zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Wil je nog meer informatie? Maak een afspraak en kom nog meer te weten!

Bel met 038-422 21 78 of mail info@huidenoedeemtherapie.nl

Deel dit bericht
This entry was posted in Blog.

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *