Litteken

Littekens

Veel mensen hebben een of meerdere littekens, bijvoorbeeld als gevolg van een ongeval, huidaandoening, operatie of bestraling. Littekens kunnen erg opvallend en ontsierend zijn. Ook kunnen littekens u beperken bij bewegen. Bij Huid- en oedeemtherapie Salland bieden wij verschillende behandelmethoden om een litteken te verfraaien en/of de bewegingsbeperking op te heffen.

Hoe ontstaan littekens?

Littekens kunnen ontstaan als de huid beschadigd raakt, bijvoorbeeld bij snijwonden, brandwonden, schaafwonden en bijtwonden. Ook de plaats van de wond bepaalt of een litteken ontstaat: op sommige plaatsen genezen wonden moeilijker.

Welke soorten littekens zijn er?

  • ‘Gewone’ littekens
    Bij de meeste mensen geneest een wondje normaal. Er blijft dan een ‘gewoon’ litteken over in de vorm van een smal streepje. Dit streepje kan wit van kleur worden of juist donkerder dan de normale huidskleur.
  • Littekens die dun en ingetrokken zijn (atrofische littekens)
    Bij atrofische littekens is de huid onder het litteken afgenomen. Het litteken is vaak erg dun en ingetrokken.
  • Littekens die dikker worden (hypertrofische littekens)
    Hypertrofische littekens zijn brede, roze littekens. Soms jeuken de littekens en ontstaat roodheid, maar dit gaat vaak vanzelf over. Bij een hypertrofisch litteken is te veel collageen weefsel gevormd. Een hypertrofisch litteken ligt boven de huid.
  • Littekens met hard littekenweefsel die zich uitbreiden (keloïdale littekens)
    Keloïdale littekens zijn te vergelijken met hypertrofische littekens maar ze groeien over de grenzen van het wondgebied heen. Keloïdale littekens ontstaan veelal na een trauma en komen meer dan gemiddeld voor bij negroïde mensen.

Voor meer specifieke en uitgebreide informatie kunt u contact met ons opnemen.

Direct afspraak maken