Mammacare

Klachten na de bestraling, een behandeling bij de huid- en oedeemtherapeut

Bestraling is een van de vaste en succesvol gebleken onderdelen in een kankerbehandeling. Wat is bestraling eigenlijk precies en wat doet het.

De straling die gebruikt wordt komt voort uit radioactieve stoffen welke geabsorbeerd wordt in de cellen van je huid en onderliggende weefsels. Het beoogde effect is uiteraard schade aan kwaadaardige tumorcellen maar ook het omliggende weefsel heeft te lijden.

Door bestraling stopt tijdelijk aanmaak van nieuwe cellen in de bovenste huidlaag. Ondertussen gaat het normale schuiven van huidcellen in deze huidlaag naar het oppervlak wel gewoon door. Op een gegeven moment zijn er geen bedekkende huidcellen meer. Daarnaast wordt enkele uren na een bestraling in versneld tempo nieuwe huidcellen aangemaakt en deze combinatie zorgt voor een rode, pijnlijke en soms nattende huid met blaren. Dit voelt en lijkt op verbranding maar niet helemaal terecht dus.

Bestraling wordt in verschillende fases van een kankerbehandeling ingezet. Bij gefractioneerde bestralingen waarbij iemand enkele weken dagelijks bestraald wordt merkt iemand bij aanvang van de bestraling nog niks op. Soms voelt de huid wat warmer en wordt deze lichtrood na verloop van de bestraling. Pas aan het eind van de periode en zelfs vlak daarna zien we meestal de meest hevige huidklachten. Dit heeft ermee te maken dat huidcellen snel delen en daarom snel reageren. De late reactie van de bestraling zien we vaak in de maanden erna. Deze cellen van het dieper gelegen weefsel hebben een langzamere celdeling en dus herstel.

En vaak deze late huidklachten zien wij met regelmaat in de praktijk. Na verloop van tijd merken sommige mensen dat het bestraalde gebied anders gaat aanvoelen. Veelal vrouwen na de behandeling voor borstkanker maar ook mensen die bestraald zijn in hun hals/nek regio of de buik regio.

Deze late klachten kenmerken zich als een strak gevoel, moeite met specifieke bewegingen zoals de arm optillen, het hoofd draaien of bukken, zitten en opstaan. Maar ook pijn en stekend gevoel zijn een veelgehoorde klacht. Er kan ook nog een oedeem (vochtophoping) bijkomen omdat er door de bestraling ook schade is aan oppervlakkige lymfevaten welke normaal gesproken het lymfevocht afvoeren.

Wat doet dan de huid- en oedeemtherapeut?

Door zachte langzame rekkende technieken van de huid met de handen te maken. Dit noemen we ook wel fascie- ofwel bindweefsel technieken en hiermee wordt getracht de huid en onderliggende weefsels soepeler te maken. Dit vermindert of laat de klachten geheel verdwijnen.

Ben jij of ken je iemand die kampt met deze klachten en wil je er eens naar laten kijken? Je bent van harte welkom.

De behandelingen worden veelal (deels) vergoed door de zorgverzekeraar. Raadpleeg hiervoor je aanvullende verzekering of vraag ons.

Deel dit bericht