Droge huid in de winter

5 Tips tegen een droge huid in de winter

Iedereen weet of kent het wel, een droge huid in de wintermaanden. Droge handen, droge lippen, kloofjes in de handen, trekkende gezichtshuid, schilferende onderbenen. Gelukkig is er een ruim bod aan crèmes, lotions, oliën en zalven om je huid te hydrateren.

Waarom een drogere huid in de winter?

Waarom is je huid dan droger in de winter? Dit heeft alles te maken met de kou in combinatie met de luchtvochtigheid. De luchtvochtigheid wil zeggen hoeveel vocht er in de lucht zit.

Een lage luchtvochtigheid onttrekt vocht aan je huid. Het verdampt letterlijk uit je huid waardoor je de bovenste huidlagen minder vocht bevatten. De warme blazers in de auto, de warmteblazers bij de ingang van een winkel of de verwarming in je huis zijn hier goede voorbeelden van. Kom je van de fiets van buiten en je stapt een warme woonkamer in dan heeft dat z’n effect op je huid.

Wat te doen om een droge huid te voorkomen?

Dit alles is lastig te voorkomen, maar wat kun je zoal wel doen:

  1. Douche niet te lang en te heet
  2. Scrub je huid weinig of helemaal niet in de winter
  3. Draag buiten beschermende kleding zoals handschoenen en een shawl
  4. Niet steeds je lippen bevochtigen met je tong maar een vette lippenbalsem
  5. Zoveel mogelijk parfumvrije producten op je huid gebruiken

Wanneer je huid droger wordt is je huid ook sneller rood en geïrriteerd. Vlekjes en pukkeltjes kunnen ontstaan. De lipide laag van je huid, die verdamping van vocht uit je huid tegengaat, is niet intact. Sommige crèmes die je al een tijd gebruikt kunnen daardoor zelfs gaan prikken op je huid.

Crèmes zorgen ervoor dat je, je huid beschermt tegen vochtverlies. Vocht inbrengende crème is een veel gehoorde term wat in principe niet mogelijk is. Het hoofdingrediënt van de meeste crèmes is water en bevochtigd de bovenste lagen van de opperhuid (je eerste huidlaag). Maar bij een lage luchtvochtigheid zal dit verdampen in je huid. Sommige huiden worden dan zelfs nog droger.

Maar wat nu als je al last hebt van een droge huid zoals bij bijvoorbeeld eczeem. Misschien heb je acne klachten? Wat moet je dan gebruiken als je huid droger wordt? Kun je wel tegen alle crèmes omdat je een parfumallergie hebt? Moet ik mijn huid extra goed insmeren als ik lymfoedeem heb? Mag ik mijn huid insmeren als ik therapeutisch elastische kousen draag? Huidtherapie biedt meer!

Bij huid- en oedeemtherapie Salland zijn wij gespecialiseerd in veel huidbehandelingen. Bij ons kun je terecht voor al je vragen en behandelingen van de huid. Wist je dat een chemische peeling ook heel goed werkt bij een droge huid? Maar ook welke huidverzorging kan ik gebruiken in combinatie met mijn huidprobleem.

Wil je nog meer informatie? Maak een afspraak en kom nog meer te weten!

Bel met 038-422 21 78 of mail info@huidenoedeemtherapie.nl.

Deel dit bericht
This entry was posted in Blog.

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *